Eindelijk Nederlandse erkenning voor Alfred Peet

2016-05-20 11.41.36-1

Wat een heerlijk boek! Het komt echt zelden voor dat ik in een weekend een heel boek uitlees. Bij ‘De man die de wereld koffie leerde drinken’ van Jasper Houtman was dit wel het geval, en dat is veelzeggend. In het boek beschrijft Houtman op aansprekende, boeiende en toegankelijke manier niet alleen het leven van Nederlandse Amerikaan Alfred Henri (later Henry) Peet (1920 – 2007), de oprichten van Peet’s Coffee & Tea, maar ook de enorme invloed die hij heeft gehad op de koffiewereld. In ons land weten maar weinig mensen wie Peet was, met dit boek krijgt de man eindelijk erkenning in zijn land van herkomst.

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik net de laatste bladzijde van het boek omgeslagen en buitelen de onderwerpen uit het leven van Alfred Peet, die ik hier met je zou willen bespreken, over elkaar. Het is moeilijk een keuze te maken. Ik hou het daarom maar dicht bij mezelf. In het boek ‘De man die de wereld koffie leerde drinken’ wordt uitgebreid stilgestaan bij de link tussen Peet en Starbucks. Dat herkende ik meteen. Ik hoorde zelf voor het eerst van Alfred Peet tijdens het lezen van het boek ‘Pour your heart into it’ van Starbucks CEO Howard Schultz. Deze vertelt daarin al dat hij, en de originele oprichters van Starbucks, alles over koffie geleerd hebben van de excentrieke Nederlander Peet.

starbucks1971
De oprichters van Starbucks begin jaren zeventig. Van links naar rechts Jerry Baldwin, Gordon Bowker en Zev Siegl.

Geen Starbucks zonder Peet’s

In het boek van Houtman komen die originele oprichters uitgebreid aan het woord en wordt nog veel duidelijker hoe belangrijk Peet voor hen en Starbucks is geweest. Peet emigreerde na de Tweede Wereldoorlog en kwam via, via in San Francisco terecht waar hij na wat omzwervingen voldoende geld weet te vergaren om een koffiewinkel te beginnen: Peet’s Coffee & Tea. Zijn kwaliteitskoffie, manier van branden en zetten en bereidheid zijn kennis te delen zorgt voor een ware koffierevolutie in Amerika die, onder meer via Starbucks, de hele wereld verovert.

Alfred-Peet-Berkeley-1971
Alfred Peet achter de toonbank van Peet’s Coffee & Tea 1971.

Oorsprong koffiekennis

Wat ik niet wist was waar de koffiekennis van Peet vandaan kwam. Nu weet ik dat zijn vader in Alkmaar al een koffiebranderij had en dat een belangrijke drijfveer voor Alfred is geweest dat hij zich wilde bewijzen tegenover zijn vader met wie hij een slechte band had. Gek eigenlijk, dat zo’n negatieve drijfveer toch tot zoiets moois is uitgegroeid. Al hoewel ik betwijfel of Peet dat zelf ook zo zal hebben gezien.

Invloedrijke Nederlandse koffiemannen van nu

Het boek leert de lezer veel over de geschiedenis van koffie en de koffiecultuur, maar blijft niet in het verleden hangen. Houtman laat duidelijk zien dat de invloed van Peet ook vandaag de dag nog terug te vinden is in de koffiewereld. Hij spreekt bijvoorbeeld ook met invloedrijke Nederlandse koffiemannen van vandaag zoals Dick de Kock (Coffee Company) Willem Boot (o.a. Boot Koffie), Menno Simons (Trabocca en Bocca) en espressomachinebouwer Kees van der Westen.

willem-boot-cupping
Willem Boot tijdens een cupping sessie.

Zelf lezen

Ik kan nog uren doorgaan, maar dat doe ik niet. Veel beter kun je zelf het boek gaan halen, bestellen of downloaded en je onderdompelen in het fascinerende leven van de man uit Alkmaar die met West-Frieze koppigheid en doorzettingsvermogen de wereld koffie leerde drinken.

Titel: ‘De man die de wereld koffie leerde drinken’.
Schrijver: Jasper Houtman
Paperback: ISBN 978 90 470 0926 9 € 19,99 / e-book: ISBN: 978 90 470 0926 6 € 14,99
Uitgeverij business contact
www.koffiepionier.nl / www.businesscontact.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s