Zelf ijskoffie maken

Tegenwoordig kun je gelukkig uit veel gekoelde koffiedranken kiezen als je op stap bent. Van een Frappuccino bij Starbucks tot een ‘filter on the rocks’ bij Espressofabriek. Maar wat nu als je even geen zin hebt om de deur uit te gaan, hoe kom je dan aan je koude koffieshot?
Simon Levelt speelt handig op die vraag in door een IJskoffie pakket aan te bieden in haar webshop. Handig, maar niet nodig, want je kunt het ook uitstekend zonder doen, ik vond onder meer dit recept op de site van The Golden Coffeebox:

IJskoffie a la Chris
Onze ‘Latte Art Maestro’ Chris Verhoeff deelt graag zijn favoriete recept voor ijskoffie met de lezers van de High Taste. Benodigdheden: lekker slagroomijs en goede chocoladesaus, gecrushed ijs (je kunt zelf ijsblokjes fijnstampen), een dubbele espresso van een wat zoete koffiesoort zoals onze Panamaria of Brazilië Bela Vista , frapé glazen.

Bereidingswijze voor 1 persoon: Maak drie mooie bolletjes van het slagroomijs en doe deze in het frapé glas. Strooi een handje gecrushed ijs over de bolletjes ijs. Giet in elk kiertje een beetje chocoladesaus. Giet de dubbele espresso over het geheel heen en top het af met een laatste bolletje ijs. Klaar in 5 minuten! Zalig op een warme nazomerdag en origineel als dessert na een diner.

Ben je meer op zoerk naar een vloeibare koude koffie zoals een Frappuccino? Dan is dit recept van Xead wellicht iets voor jou:

Ingrediënten:
1 kopje (sterke) espresso
3 theelepels suiker (voor de light versie: zoetstof)
1 glas volle melk (voor de light versie: magere melk)
Beker ijsklontjes
Slagroom (bij lightversie niet natuurlijk)
Caramelsaus/chocoladesaus voor de topping

Bereiding:
Laat het kopje espresso afkoelen. Doe alle ingrediënten behalve de slagroom en caramel- of chocoladesaus in de blender en mixen maar! Giet het in een longdrinkglas en voeg slagroom toe en chocolade of caramel topping. De andere frappuccino’s die ze bij Starbucks hebben kun je hele makkelijk met dit recept als basis maken.

Check voor meer inspiratie ook de Frappuccino pagina van Starbucks.

3 Replies to “Zelf ijskoffie maken”

  1. Makkelijker, sneller, even lekker én vooral origineler is de Griekse methode: 250 ml halfvolle melk, een sachet espressopoeder (Nescafé), suiker of zoetstof, 1 of 2 cupjes koffiemelk. Dat laatste íngredient doet ’t ‘m: nadat je alles in een afsluitbare beker hebt gedaan, verkrijg je een royale schuimlaag (met 2 cupjes nog meer, maar dan is het minder ‘light’). Op het laatst pas ijsblokjes en een rietje toevoegen.
    Je kunt ook half-om-half water en melk doen, voor een minder melkige, met meer koffiesmaak. Dan wél 2 cupjes koffiemelk gebruiken. In Griekenland is het in elke supermarkt als setje te verkrijgen (excl. water/melk): http://www.pbase.com/image/35652047
    εβίβα!

  2. Nou, Norman, met dat orginele heb je gelijk maar als je het op zijn Grieks wil doen, gaat de koffiemelk er pas op het laatst over. Trouwens hier in Griekenland zijn er veel mensen die het zonder suiker en melk drinken. Ik heb de jaren dat ik er woon heel wat gemaakt en voor mij het lekkerst is ie als ik de koffie met het water in een bekermixer doe (niet te lang trouwens want dan is het weer te dik en niet te schenken) Voor meer info over deze koffie zie Wikiepedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Frapp%C3%A9_coffee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s